Mannen åtalades för att ha utsatt en minderårig flicka han tränat i handboll i flera år för sexuella övergrepp. Han har hela tiden nekat till brott – nu frias den tidigare ungdomsledaren av tingsrätten. Men rättsfallet kan få en fortsättning.

Det var den 30 september som det väcktes åtal mot mannen, som tidigare är ostraffad. Han misstänktes ha genomfört flera grova sexuella övergrepp mot en av tjejerna han tränade i handbollsföreningen som han nu har lämnat. Flickan skulle då, enligt utredningen, ha varit under 15 år.

Övergreppen ansågs då av åklagaren vara grova på grund av den beroendeställning flickan har haft gentemot mannen som hennes tränare.

De händelserna som målsäganden menade hade hänt mellan mannen och flickan uppdagades först efter det att han lämnat klubben. På frågan hur klubben hanterade det hela svarade en representant så här:

– Vi är inga proffs på detta så vi har fått ta hjälp i hur man förväntas agera i det här.

Mannen frikänns

Mannen har nekat till anklagelserna om övergrepp. Nu frikänns han helt.

”Tingsrätten anser att målsäganden lämnat en mycket trovärdig berättelse, men att utredningen i övrigt inte ger målsägandens berättelse sådant stöd som krävs för att det ska vara ställt utom rimligt tvivel att mannen ska ha gjort sig skyldig till de gärningar som åklagaren påstått. Åtalet för grovt sexuellt övergrepp mot barn ska därför läggas ner. Åklagaren har misslyckats med att ta fram annan bevisning. Det är bara målsägandes vittnesmål att gå på och det räcker inte för fällande dom.”, står det i domen.

Försvarsadvokaten Kerstin Vogel säger så här till GP efter det att hennes klient friats.

– Det fanns ingen robust utredning. Jag tycker domen är helt korrekt.

Kammaråklagare Anna Larsson håller dock inte med.

– Jag har överklagat. Jag tycker att domen är korrekt gällande bedömningen av hennes trovärdighet, men jag delar inte bedömningen som de gjort av övrig bevisning. Hennes uppgifter får stöd i vittnenas uppgifter, i vad de har berättat, säger Larsson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.

ANNONS
Burnleys Erik Pieters får rött kort, men efter VAR-granskning slapp han utvisning. Bild: Jon Super/AP/TT

Burnley räddade poäng efter VAR-granskning

Först ett baklängesmål efter en misslyckad rensning. Sedan drog domaren tillbaka en straff efter VAR-granskning.
Arsenal fick därmed bara med sig en poäng från Burnley. Matchen slutade 1–1.
ANNONS

Det blev ingen tolfte seger för säsongen för Arsenal i Premier League, trots att chanser inte saknades.

Pierre-Emerick Aubameyang gav i alla fall laget ledningen i bortamötet med Burnley redan i den sjätte minuten. Sex minuter från paus kvitterade Burnley genom att Chris Wood stod i vägen när Granit Xhaka skulle rensa bort bollen.

Bollen tog i höften på Wood och studsade in i mål.

I slutet av matchen slog Nicolas Pépé bollen i ribban – via armen på Burnleys Erik Pieters menade domaren Andre Marriner som dömde straff och gav Pieters rött kort.

ANNONS

Efter VAR-granskning ändrade domaren sitt domslut. Både straffen och det röda kortet togs bort, eftersom videogranskningen visade att bollen tog på axeln på Pieters.

I slutminuterna forcerade Arsenal som trots flertalet chanser inte lyckades bärga segern. Londonlaget är därmed kvar på tionde plats i tabellen.

I toppstriden klev Leicester upp på andra plats efter att ha vänt 0–1 till 2–1 borta mot bottenlaget Brighton. Segermålet kom i 87:e minuten på nick genom Daniel Amartey sedan hemmamålvakten Robert Sanchez missat en utboxning efter hörna.

Leicester passerade Manchester United och är tolv poäng bakom ledande Manchester City med en match mer spelad.

Ingela Ahlberg/TT

ANNONS

Tungt för Högsbo – Norrköping bröt fina vinstsviten

Högsbo har haft en stark period i Svenska Basketligan dam och inför matchen borta mot Norrköping hade laget tagit fem raka segrar. På lördagen tog det stopp och matchen i Stadium Arena slutade 83-61 (17-14, 21-11, 26-14, 19-22). Det var första förlusten sedan den 27 januari för Högsbo.
ANNONS

Norrköping Högsbo
83 61

Hemmalagets poäng gjordes av Lovisa Hjern 21, Camille Zimmerman 15, Rakel Gyberg Engdahl 14, Anna Lundquist 11, Erika Davenport 8, Chanelle Molina 5, Ella Eklöf 3, Ida Ojala 3 och Matilda Ståhl 3. Bortalagets poäng noterades på Alexis Hyder 22, Kourtni Perry 12, Cassandra Jane Nofuente 11, Hanna Halilovic 7, Ida Fredrikson 4, Sofie Lundberg 3 och Elin Johansson 2.

Med två omgångar kvar är Norrköping på fjärde plats i tabellen, och Högsbo är på femte plats.

ANNONS

I nästa omgång har Högsbo Helsingborg hemma i Gothia Arena, lördag 13 mars 15.30.

ANNONS
Två målskyttar firar. Adrien Rabiot, till höger, kramar om Alvaro Morata efter ett av målen i segern över Lazio. Bild: Tano Pecoraro/AP/TT

Morata fixade Juventusvändning

ANNONS

Två mål på tre minuter från Alvaro Morata gör att Juventus skuggar i toppstriden i Serie A-fotbollen.

Först sköt han 2–1 med vänstern efter att ha runnit igenom i straffområdet i 57:e minuten och bara tre minuter senare förvaltade han en straff med högern fram till slutresultatet 3–1.

Det innebar att Juventus både vände och drog ifrån. Joaquin Correa hade gett Lazio ledningen i 14:e minuten efter en misslyckad bakåtpassning från Dejan Kulusevski, men Adrien Rabot kvitterade med en kanon i första krysset sex minuter före paus.

ANNONS

Juventus sparade Cristiano Ronaldo, som byttes in i 70:e minuten, inför nästa veckas Champions League-retur hemma mot Porto som vann första mötet med 2–1.

Dejan Kulusevski spelade från start och byttes ut på tilläggstid för Juve som nu är trea, sju poäng bakom ledande Inter och en poäng efter tvåan Milan.